Θρησκευτικά Μνημεία

Κάτω από το βλέμμα του Θεού

Σε κάθε γωνιά του Δήμου Καρπενησίου, ανακαλύπτει κανείς Βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και μοναστήρια ανέγγιχτα από το χρόνο, να συνυπάρχουν αρμονικά με το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Μοναστήρι Προυσού (Δημοτική Ενότητα Προυσού)

 

Σύμφωνα με την παράδοση, η ίδρυση της μονής τοποθετείται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842 μ.Χ.) και συνδέεται με τις περιπέτειες και την εμφάνιση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας σε σπήλαιο της Ευρυτανίας. Το καταφύγιο της εικόνας, αποτελεί τη σημερινή τοποθεσία που χτίστηκε η μονή, περιτριγυρισμένη από ένα επιβλητικό και άγριο φυσικό τοπίο. Σήμερα, το Μοναστήρι του Προυσού αποτελεί τόπο προσκυνήματος πιστών από όλη την Ελλάδα.

Μοναστήρι Δομιανών (Δημοτική Ενότητα Κτημενίων)

Είναι ένα από τα σημαντικότερα Μεταβυζαντινά μνημεία. Ο Ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Το μοναστήρι έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με Βυζαντινή τεχνοτροπία.

Μοναστήρι Βράχας (Δημοτική Ενότητα Φουρνάς)

Το Μοναστήρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Βράχα χτίστηκε στη μεταβυζαντινή εποχή ενώ υπήρξε το σπουδαιότερο των Ανατολικών Αγράφων. Διασώζεται το καθολικό της μονής το οποίο και αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με τις τοιχογραφίες και τις εικόνες του σε πολύ καλή κατάσταση.

Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας (Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου)

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου. Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός μεταμόρφωσε το μικρό εκκλησάκι σε έναν μεγαλοπρεπή ναό.