Ιστορία – Πολιτισμός

Γράφουμε Ιστορία

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζουν τα μουσεία του Δήμου μας. Ας ταξιδέψουμε στα Μουσεία μας μέσα από εικόνες: https://www.youtube.com/watch?v=JDegn7-g0Ng

Από την αρχαία Οιχαλία μέχρι την Ελληνική Επανάσταση και από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι την Εθνική Αντίσταση, ο Δήμος Καρπενησίου και η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Κεφαλόβρυσο (Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου)

Στο σημείο αυτό, το 1823, έλαβε χώρα η ιστορική μάχη του Κεφαλόβρυσου, ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης. Η νίκη των Ελλήνων επισκιάστηκε από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

Κοκκάλια (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)

Στη θέση Κοκκάλια, στο χωριό Κρίκελλο, έλαβε χώρα το 279 π.Χ. η νικηφόρα μάχη των Αιτωλών-Ευρυτάνων εναντίον των επιδρομέων Γαλατών.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού (Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς)

Ένα πρότυπο Μουσείο που μέσα από τα πλούσια εκθέματά του, αναβιώνει το παρελθόν, και αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια και εξέλιξη της περιοχής.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Παλιού Μικρού Χωριού  (Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς)

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Παλιού Μικρού Χωριού.
Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, όπως και οικιακό – αγροτικό εξοπλισμό.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων (Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου)

Το ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων που το 1944, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φιλοξένησε τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, σήμερα στεγάζει το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Νέο θερινό ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 – 15:00 ( Δευτέρα έως Κυριακή).

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα το μουσείο θα μένει κλειστό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Τηλέφωνο Μουσείου: 2237024996

Τηλέφωνο αρμόδιας Αντιδημάρχου: 6981313581

 

 

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Δομνίστας (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)

Στο χωριό Δομνίστα, στις 7 Ιουνίου του 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κηρύσσει την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών.

Μουσείο Βουνού Καρπενησίου

Το Μουσείο Βουνού Καρπενησίου στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Ζηνοπούλου 49 (πρώην κτίριο ΔΕΥΑΚ). Στο Μουσείο Βουνού μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας καθώς και σημαντικά αντικείμενα όπως από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, αναφορές σε δράσεις και στον τρόπο διαβίωσης στο βουνό αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Νέο θερινό ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Παρασκευή 9:00 έως 14:00 & Σάββατο – Κυριακή: 10:00 έως 13:00 και 18:00 έως 21:00.

Δευτέρα και Τρίτη το Μουσείο Βουνού θα μένει κλειστό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τηλέφωνο Μουσείου: 2237080265.

Για να επισκεφθείτε το Μουσείο Βουνού μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε στα τηλ. 2237350039 και 6981313581.

Άγιος Λεωνίδης (Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς)

Ανασκαφές, στα δυτικά του χωριού Κλαυσί, έφεραν στην επιφάνεια σημαντικό τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου του Άγιου Λεωνίδη, ενός μεγάλου και πολυτελούς Παλαιοχριστιανικού Ναού του 5ου μ.Χ. αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου ( Δημοτική Ενότητα Προυσού)

Το Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου αποτελείται από εκθέματα, δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και είναι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οικιακού, αγροτικού, κτηνοτροφικού και πολεμικού εξοπλισμού καθώς και φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

DSCN6793