Ιστορία – Πολιτισμός

Γράφουμε Ιστορία

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Στις 18 Μαΐου κάθε χρόνο γιορτάζουν τα μουσεία του Δήμου μας. Ας ταξιδέψουμε στα Μουσεία μας μέσα από εικόνες: https://www.youtube.com/watch?v=JDegn7-g0Ng

Από την αρχαία Οιχαλία μέχρι την Ελληνική Επανάσταση και από την εποχή του Βυζαντίου μέχρι την Εθνική Αντίσταση, ο Δήμος Καρπενησίου και η ευρύτερη περιοχή της Ευρυτανίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων (Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου)

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων και σε συνέχεια του μνημονίου συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα «Κόκκαλη», ολοκληρώθηκαν οι τεχνικές εργασίες και η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες και είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους επισκέπτες.

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη έως Δευτέρα 10:00 π.μ. έως 15:00 μ.μ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο 2237024996 & 2237350039 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

 

Μουσείο Βουνού Καρπενησίου

Το Μουσείο Βουνού Καρπενησίου στεγάζεται σε κτίριο στην οδό Ζηνοπούλου 49 (πρώην κτίριο ΔΕΥΑΚ). Στο Μουσείο Βουνού μπορεί ο επισκέπτης να δει την ιστορία της ορειβασίας και της χιονοδρομίας καθώς και σημαντικά αντικείμενα όπως από την πρώτη Ελληνική Αποστολή που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, αναφορές σε δράσεις και στον τρόπο διαβίωσης στο βουνό αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή 10:00 έως 14:00, Σάββατο 10:00 έως 14:00 και 18:00 έως 21:00 και Κυριακή 9:00 έως 14:00.

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη καθώς και Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα το Μουσείο Βουνού θα μένει κλειστό.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τηλέφωνο Μουσείου: 2237080265.

Για να επισκεφθείτε το Μουσείο Βουνού μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε στα τηλ. 2237350039 και 6981313581.

Κεφαλόβρυσο (Δημοτική Ενότητα Καρπενησίου)

Στο σημείο αυτό, το 1823, έλαβε χώρα η ιστορική μάχη του Κεφαλόβρυσου, ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης. Η νίκη των Ελλήνων επισκιάστηκε από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη.

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Δομνίστας (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)

Στο χωριό Δομνίστα, στις 7 Ιουνίου του 1942, ο Άρης Βελουχιώτης κηρύσσει την έναρξη του ένοπλου αγώνα κατά των Γερμανών.

 

Κοκκάλια (Δημοτική Ενότητα Δομνίστας)

Στη θέση Κοκκάλια, στο χωριό Κρίκελλο, έλαβε χώρα το 279 π.Χ. η νικηφόρα μάχη των Αιτωλών-Ευρυτάνων εναντίον των επιδρομέων Γαλατών.

Άγιος Λεωνίδης (Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς)

Ανασκαφές, στα δυτικά του χωριού Κλαυσί, έφεραν στην επιφάνεια σημαντικό τμήμα του ψηφιδωτού δαπέδου του Άγιου Λεωνίδη, ενός μεγάλου και πολυτελούς Παλαιοχριστιανικού Ναού του 5ου μ.Χ. αιώνα.

Λαογραφικό Μουσείο Μεγάλου Χωριού (Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς)

Ένα πρότυπο Μουσείο που μέσα από τα πλούσια εκθέματά του, αναβιώνει το παρελθόν, και αναδεικνύει την ιστορική συνέχεια και εξέλιξη της περιοχής.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Παλιού Μικρού Χωριού  (Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς)

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Παλιού Μικρού Χωριού.
Οι συλλογές του περιλαμβάνουν ιστορικά έγγραφα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εικόνες από την κατοχή, το χρονικό της ιστορικής μάχης του Μικρού Χωριού, απομεινάρια από το τυπογραφείο της Εθνικής Αντίστασης, όπως και οικιακό – αγροτικό εξοπλισμό.

Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου ( Δημοτική Ενότητα Προυσού)

Το Λαογραφικό Μουσείο Ασπροπύργου αποτελείται από εκθέματα, δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και είναι διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, οικιακού, αγροτικού, κτηνοτροφικού και πολεμικού εξοπλισμού καθώς και φωτογραφικό και αρχειακό υλικό. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

DSCN6793