Μποτσάρεια 2019

Ημερομηνία Ενάρξης Εκδήλωσης: 9 Αυγούστου 2019

Θεατρικό Δρώμενο: «Μάρκος Μπότσαρης Για τη Μητρική Γη»

Είναι ο τίτλος του πολυμεσικού θεατρικού δρώμενου που θα παρουσιαστεί φέτος στα «Μποτσάρεια 2019» προς τιμήν του πεσόντα ήρωα στη μάχη του Κεφαλόβρυσου.

Εθελοντές και μέλη των πολιτιστικών Συλλόγων της Ευρυτανίας συμμετέχουν για να ΄΄αφηγηθούν΄΄ τα γεγονότα, αναπαριστάνοντας σκηνές από την καθημερινότητα της προεπαναστατημένης Ελλάδας μέχρι τη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο και την τιμητική πομπή και ταφή του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι.

Επί σκηνής, μαζί τους η Νεκταρία Καραντζή ερμηνεύει τον θρήνο του Μπότσαρη και παραδοσιακά τραγούδια της χώρας μας.

Στα ηχογραφημένα ηχητικά αποσπάσματα ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης.

Η μουσική της παράστασης είναι του Μιχάλη Αβραμίδη.

Γενικός Συντονισμός και οργάνωση: Έλενα Σιαξαμπάνη.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία της Νατάσας Μποζίνη όπως και στα «Μποτσάρεια 2018» που παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλοπούλου και χιλιάδων παρευρισκομένων, παρουσιάστηκε το δρώμενο με τίτλο «Ο Μάρκος  Μπότσαρης στην Αθανασία».

Στο σημείωμά της για το φετινό δρώμενο, αναφέρει:

« Η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του ήρωα και η συνειδητή του επιλογή, να πέσει, σε αυτή τη μάχη, υπέρ της μητρικής γης σε συνδυασμό με τη συγκινητική συμμετοχή εθελοντών κάθε ηλικίας, οδήγησαν στη δημιουργία μια τριλογίας για τον Μ. Μπότσαρη με στόχο να συνθέσουμε τον τόπο, τον χρόνο, τα γεγονότα και να σκιαγραφήσουμε τον άνθρωπο.

Στο πρώτο δρώμενο τον παρακολουθήσαμε μέσα από τα μάτια φιλελλήνων και ελλήνων ιστορικών της εποχής που με τα γραπτά τους, τον οδήγησαν Στην αθανασία.

Φέτος η ματιά μας στρέφεται στην καθημερινότητα της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας και τα ιερά κίνητρα που οδήγησαν στην Επανάσταση και τη θυσία Για τη Μητρική Γη»

Πραγματικά χαίρομαι και εμπιστεύομαι τους εθελοντές που θα βρεθούν επί σκηνής.

Πέρσι ήταν η πρώτη μου επιφυλακτική συνάντηση μαζί τους. Κλήθηκαν να υποδυθούν ήρωες, να χορέψουν να πολεμήσουν, να συγχρονιστούν με μουσικές και ηχητικά ιστορικά αποσπάσματα.

Το έκαναν με αξιοσημείωτη συνέπεια και επαγγελματισμό! Ο Δήμος και οι φορείς του τόπου υποστήριξαν όλα τα στάδια του δύσκολου εγχειρήματος.

Φέτος συναντώ και συνεργάζομαι πλέον με φίλους. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη και επιθυμία να τιμήσουμε την ιστορία.

Τους εύχομαι από καρδιάς Καλή επιτυχία»