Σχέδιο δράσης και ενέργειες του Δήμου Καρπενησίου απέναντι στον Covid-19

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ  COVID-19

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης και εξάπλωσης της πανδημίας του ιού COVID-19 ο Δήμος Καρπενησίου έδρασε άμεσα και πραγματοποίησε ένα οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης και προστασίας από τον επιθετικό ιό. Το σχέδιο δράσης του Δήμου μας συστήθηκε σε τρεις άξονες.

ΑΞΟΝΑΣ Α’  –   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 • ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ: Στο πλαίσιο ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο την προστασία και στήριξη των ευπαθών ομάδων το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” διευρύνθηκε, εξυπηρετώντας 280 περίπου ωφελούμενους με δυνατότητα επέκτασης των δικαιούχων.Το πρόγραμμα ενισχύθηκε με ένα επιπλέον όχημα, οδηγό και ομάδα στήριξης     (κοινωνική λειτουργό, οικογενειακή βοηθό) αξιοποιώντας το διαθέσιμο προσωπικό από τις δομές που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται επισκέψεις κατ’ οίκον σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
 • ΓΡΑΜΜΗ ΔΗΜΟΤΗ 15455: Για τις ανάγκες των δημοτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων συμπολιτών μας ενεργοποιήσαμε άμεσα, από τις 20 Μαρτίου 2020, τη γραμμή δημότη, όπου δίνεται η δυνατότητα καθημερινής δωρεάν επικοινωνίας στο τηλεφωνικό κέντρο (8:00-14:00),  για καταγραφή στοιχείων  και ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, διεκπεραίωση συναλλαγών με το δημόσιο) από την ομάδα συντονισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας υπαλλήλους άλλων δομών – παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ- που βρίσκονται σε αναστολή και εν συνεχεία γίνεται προώθηση των αιτημάτων στην υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής προς διεκπεραίωση.
 • ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΓΑΠΗΣ: Καθημερινά διανέμονται κατ’ οίκον 80 γεύματα σε δικαιούχους μέσω του προγράμματος Β.Σ.Σ, με δυνατότητα επέκτασης των εξυπηρετούμενων δημοτών τα οποία παρασκευάζονται στο μαγειρείο της μαθητικής εστίας. Ειδικά για τις Άγιες μέρες του Πάσχα θα διανεμηθούν πασχαλινά εδέσματα και παραδοσιακό πασχαλιάτικο γεύμα σε όλους τους δικαιούχους κατ’οίκον.
 • ΓΡΑΜΜΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ: Δημιουργήσαμε από τις 20 Μαρτίου 2020 γραμμή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης από τον COVID-19. Η γραμμή στήριξης λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00-14:00 και υποστηρίζεται από την ψυχολόγο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ Μαρία Κλέσιορα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2237024796.
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΒΑ: Οι ωφελούμενοι του προγράμματος ανέρχονται σε 460 άτομα (επίδομα στήριξης-τρόφιμα) και θα παραλαμβάνουν τα αγαθά τους κατ’οίκον από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μας.
 • ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ: Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 130 νοικοκυριά με δυνατότητα επέκτασης των δικαιούχων σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες και ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται στην παρούσα φάση. Η διανομή των προϊόντων γίνεται πλέον κατ οίκον. Επίσης, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ γίνεται προσπάθεια για επιπλέον εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο μας.
 • ΣΤΗΡΙΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΛΕ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Θεωρώντας υψίστης σημασίας και προτεραιότητας την διευκόλυνση της τηλε-εκπαίδευσης των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, καλύφθηκε μέρος των αναγκών με πρωτοβουλία του Δημάρχου Καρπενησίου με την παροχή συσκευών-τάμπλετ τα οποία παραδόθηκαν στους διευθυντές των Λυκείων μας. Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις σχολικές επιτροπές μας με στόχο την εξασφάλιση συσκευών για όλους τους μαθητές που δηλώνουν αδυναμία παρακολούθησης των διαδικτυακών μαθημάτων. Ήδη, έχουμε αποτυπώσει τις ανάγκες σε κάθε σχολική μονάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και την Διεύθυνση Εκπαίδευσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος καθώς και το Υπουργείο Παιδείας.

ΑΞΟΝΑΣ Β’  ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

Ήδη από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των έκτακτων αναγκών που επέφερε ο COVID-19  έχουμε προβεί σε μέτρα και ενέργειες προστασίας των δημοτών.

              Συγκεκριμένα:

 • Αναστολή λειτουργίας αθλητικών χώρων (αθλητικό κέντρο, γήπεδα, γυμναστήρια), πάρκα, παιδικές χαρές.
 • Αναστολή λειτουργίας του Κλειστού Δημοτικού Κολυμβητηρίου Καρπενησίου.
 • Αναστολή λειτουργίας στεγασμένης δημοτικής αγοράς.
 • Απολυμάνσεις δημοτικών κτιρίων όλων των δημοτικών ενοτήτων, πλατειών , κοινόχρηστων χώρων, δρόμων, κάδων απορριμμάτων και δημοτικών οχημάτων.
 • Οδηγίες διαχείρισης απορριμμάτων με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και την προστασία της υγείας των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μας.
 • Προμήθεια ειδών ατομικής προστασίας των εργαζομένων του Δήμου (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, ολόσωμες στολές μιας χρήσης) – τοποθέτηση προστατευτικών μεταξύ των εργαζομένων και του κοινού στους χώρους συναλλαγής.
 • Στήριξη του συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου με χορηγία 500 τμχ. προστατευτικών μασκών .
 • Επικοινωνία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων αλλά και των προέδρων των συλλόγων των ετεροδημοτών μας καθώς και με την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας για την εφαρμογή των μέτρων και την παρότρυνση των ετεροδημοτών να παραμείνουν στον τόπο τους.

ΑΞΟΝΑΣ Γ’  ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καρπενησίου με το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, τον Εμπορικό Σύλλογο και εκπροσώπους των ξενοδόχων, παρουσία του Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογιώργου, αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, αναφορικά με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Σε συνέχεια της συνάντησης προχωρήσαμε ήδη σε μία σειρά αποφάσεων και μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων αλλά και δημοτών πάντα σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ενδεικτικά  αναφέρουμε:

 • Δόθηκε παράταση σε όλους τους λογαριασμούς οφειλών προς το Δήμο με ημερομηνία λήξης 31/3/2020 έως τις 31/5/2020 χωρίς προσαυξήσεις και με δυνατότητα παράτασης της απόφασης αυτής.
 • Απαλλάσσονται από τα τροφεία οι ωφελούμενοι των παιδικών σταθμών και της μαθητικής εστίας για τους μήνες που οι δομές βρίσκονται σε αναστολή, όπως ήδη έχει προβλεφθεί στον κανονισμό λειτουργίας των δομών μας, απόφαση η οποία συμπεριλήφθηκε και σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Στο πλαίσιο στήριξης του επιχειρηματικού κλάδου της περιοχής μας, οι μισθωτές των ακινήτων του δήμου μας τυγχάνουν έκπτωσης του ενοικίου τους, απαλλασσόμενοι από το 40% του οριζόμενου ποσού ενοικίου.
 • Σε ό, τι αφορά το κόστος κατανάλωσης νερού και τους φόρους παρεπιδημούντων, δεν υφίσταται από την στιγμή που δεν υπάρχει δραστηριότητα αλλά και καταναλώσεις. Για την περίπτωση των επιχειρήσεων που λειτουργούν εκτός Δήμου Καρπενησίου θα υπάρξει μείωση του παγίου του ετήσιου τέλους ύδρευσης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Έχουμε ήδη δεσμευτεί ότι σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων θα προχωρήσουμε σε μείωση δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για όσους έχουν υποστεί ζημία εξαιτίας του COVID-19. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την χρονική στιγμή που θα είναι δυνατή η εκτίμηση της ζημίας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για την λήψη κάθε απόφασης,  που θα στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Επίσης είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε κάθε αίτημα των παραγωγικών φορέων της περιοχής μας προς το κεντρικό κράτος.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΡΩΝ  ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ OIKOMOMIKH ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.

Ο Δήμαρχος Καρπενησίου και από την θέση του Προέδρου της ΠΕΔ συμμετείχε από την πρώτη στιγμή σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ καθώς επίσης και με την ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ  θέτοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας εργαλεία για την επίλυση τους.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν:

 • Η εξασφάλιση χρηματοδότησης ποσού 20.000 ευρώ για λήψη άμεσων μέτρων προστασίας από τον COVID-19.
 • Η εξασφάλιση χρηματοδότησης επιπλέον 30.000 ευρώ από τα αρχικά προυπολογισμένα του προγράμματος ενίσχυσης των ορεινών και μειονεκτικών δήμων της χώρας μας.
 • Επιτύχαμε την μεταφορά 3 δόσεων των δανείων του Δήμου Καρπενησίου για το 2021 χωρίς επιβάρυνση τόκων, διασφαλίζοντας επιπλέον ρευστότητα στο Δήμο μας για το επόμενο διάστημα.
 • Παραλάβαμε για δωρεάν χρήση ένα Ι.Χ όχημα για τις ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και ευχαριστούμε θερμά την ΤΟΥΟΤΑ HELLAS για την ευγενική χορηγία της.
 • Παραλάβαμε δωρεάν 2.000 προστατευτικές μάσκες από την ΚΕΔΕ, εκ των οποίων διαθέσαμε 500 τεμάχια στο σύλλογο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Καρπενησίου. Ενώ αναμένουμε νέα ποσότητα τις επόμενες μέρες.
 • Διεκδικούμε όλοι οι Δήμοι της χώρας έκτακτη οικονομική ενίσχυση που αντιστοιχεί για το Δήμο μας σε ένα ποσό πάνω από 000 ευρώ. Για να  έχουμε τα εργαλεία να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω της η πανδημία.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την άριστη συνεργασία καθώς και για την άμεση ανταπόκριση στην υλοποίηση των αιτημάτων μας, στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Θ. Λιβάνιο, τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου καθώς επίσης και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ.  Φ. Σπανό.

Επιπρόσθετα, νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους τους δημότες για την συμμόρφωση και πειθαρχεία που επέδειξαν στα μέτρα μένοντας σπίτι και να επισημάνουμε πως ο μηδενικός αριθμός  στην περιοχή μας είναι αποτέλεσμα της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε όλοι μαζί.

Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ  στο υγειονομικό προσωπικό των μονάδων υγείας της περιοχής μας, στο προσωπικό της αστυνομικής διεύθυνσης Ευρυτανίας καθώς  και στους εργαζομένους  όλων των φορέων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης.

Ο αγώνας συνεχίζεται…

Είμαστε σε επαγρύπνηση και στη διάθεση των δημοτών μας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε ανάγκης που θα προκύψει.

Αγαπητές και αγαπητοί,  δημότες,

Φέτος είναι ένα διαφορετικό Πάσχα, οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια με επιμονή, υπομονή, και αισιοδοξία. Πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας για να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε και να στηρίξουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη. Πρέπει να παραμείνουμε στα σπίτια μας για να  ανταμώσουμε του χρόνου όλοι μαζί!

Υγεία σε όλους & Καλή Ανάσταση.